Probleme cu presiunea apei? Care sunt cauzele și cum le putem remedia?

presiunea apei

Poate că presiunea apei nu reprezintă una din principalele noastre griji din viața de zi cu zi, dar neglijarea acesteia poate provoca, de-a lungul timpului, nenumărate daune și experiențe neplăcute în cadrul locuinței noastre, un spațiu în care în mod normal ar trebui să ne bucurăm din plin de liniște și confort. O presiune prea mica sau prea mare a apei v-ar putea priva de momentele de relaxare sau chiar și de principalele activități casnice pe care doriți sa le realizati zi de zi, de aceea este important să știm cum putem remedia problemele cu presiunea apei.

Presiunea apei prea mică? Ce înseamnă asta?

Presiunea apei scăzută este o problemă frecvent întâlnită care presupune ca apa să intre în cantități insuficiente în locuințăa și poate fi cauzată de diferiți factori, precum: 

  • o defecțiune a conductei principale:
  • locuitul într-un apartament care se află la etaje superioare;
  • sezonul de irigații care conduce la o valoare insuficientă a capului atunci când vorbim de case private. 

Mai devreme sau mai târziu, cu toții ne confruntăm cu această problemă, fie că este vorba de echipamentele din bucătărie sau din baie.

Ce probleme pot apărea din cauza presiunii mici a apei?

Deoarece ne raportăm de cele mai multe ori la un sistem format din mai multe îmbinări de conducte, cantitatea apei potabile care intră în țevi reprezintă un factor important atunci când ne gândim la posibilele boli sau substanțe chimice care pot intra în componența apei: presiunea apei prea mică poate permite pătrunderea unor ape contaminate din alte conducte care vor afecta calitatea apei potabile, și implicit sanatatea dumneavoastra și a celor dragi.
Mai mult, presiunea mică în conducte va transforma orice sarcină casnică ce implică folosirea apei într-un proces care pare că durează zile întregi, sau le va anula încă de la început. 

Spălarea veselei, a rufelor sau chiar și gătitul vor deveni activități fără randament ce vor afecta considerabil economiile dumneavoastră de timp. De asemenea, această problemă poate duce la pierderi financiare masive, deoarece aparatele electrocasnice care au nevoie de apă nu doar că nu vor putea funcționa corespunzător, dar vor fi expuse și riscului de a se strica, iar înlocuirea unei mașini de spălat vase sau rufe reprezintă o problemă pentru bugetul oricui.
Dacă de cele mai multe ori la sfârșitul unei zile lungi așteptați cu nerăbdare să faceți un duș fierbinte, un ritual care obișnuia să vă ofere un somn liniștit, presiunea apei fiind mică poate înseamnă totodată, dușuri neplăcute care nu vor face decât să vă provoace o stare de nervozitate și iritabilitate.

Cum putem crește presiunea apei?

În contextul în care coloanele de apă sunt subdimensionate, prezintă defecțiuni sau puncte unde există un blocaj (o problemă des întâlnită mai ales atunci când este vorba de clădiri mai vechi), ridicarea presiunii în rețea poate fi realizată prin înlocuirea țevilor. Astfel, se asigură o bună funcționare pe o perioadă îndelungată de timp și un viitor lipsit de experiențe neplăcute.


O altă soluție poate fi instalarea unor baterii sau capuri de duș speciale, care pot oferi un debit al apei mai mare, în funcție de propriile nevoi. Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că bateriile au în general debite diferite, o specificație pe care nu o luăm în considerare atunci când le achiziționăm. Cand alegeți să folosiți o baterie cu debit mai mare atât în baie, cât și în bucătărie, sau un cap de duș cu presiune, problema poate fi rezolvată într-un timp foarte scurt și de asemenea, vă permite să vă încadrați într-un buget decent.
Pentru a aborda situația într-un mod mai profesional, puteți apela la o pompă pentru ridicarea presiunii apei. Aceasta trebuie să fie aleasă în funcție de numărul de persoane care urmează să beneficieze de ea, de numărul de etaje al locuinței, și pentru confortul dumneavoastră fonic, de nivelul de zgomot pe care îl produce. 

Pompa pentru presiunea apei funcționează atât manual, cât și automat, cele din urmă fiind echipate cu senzori speciali care vor porni sau vor opri funcțiile atunci când este cazul. Automatizarea va proteja pompa atunci când alimentarea cu apă este oprită pentru ca aceasta să nu funcționeze pe uscat, pe când la cea manuală, totul trebuie supravegheat, pentru a preveni risipa apei sau oprirea acesteia.

Poate presiune apei să fie prea mare?

Atunci când dispunem de o presiune prea mare a apei, înseamnă că avem de-a face cu o cantitate mare de apă, mai mult decât este necesară, care trece prin conducte și poate cauza pierderi mari de apă sau daune materiale costisitoare. Aceasta va trece cu o viteză mare prin baterii și va ajunge direct în scurgerea chiuvetei sau a căzii, fără a fi propriu-zis consumată într-o activitate casnică.

Ce probleme poate cauza presiunea apei prea mare?

În categoria problemelor cauzate de presiunea prea mare a apei sunt incluse, în primul rând, facturile considerabil mai mari la apă datorită faptului că toate robinetele din casă vor începe să picure constant atunci când apa are o presiune prea mare. Totodată, în timp se vor deteriora instalațiile sanitare, deoarece apa este plină de minerale, clor și calcar, iar materialele din care sunt făcute chiuvetele, bateriile și restul echipamentelor din casa dumneavoastră nu rezistă la contactul continuu cu aceasta.
O presiune prea mare poate fisura țevile, le poate slăbi sau poate duce la corodarea lor. Scurgerile care apar în aceasta situație, dacă nu sunt identificate în timp util, pot conduce la probleme de sănătate pentru familia dumneavoastră. Mucegaiul care se formează datorită scurgerilor mai mici sau mai mari poate provoca deficiențe respiratorii, dureri de cap și senzație de amețeală.
Dacă o țeavă este deja slăbită sau fisurată, o presiune mare o poate sparge, provocând astfel o inundație în locuință. Pardoseala, mobilierul, pereții și echipamentele electrocasnice au cel mai mult de suferit în acest context, iar reparațiile și posibilele înlocuiri sunt mai mult decât costisitoare. Aparatele electrocasnice precum mașinile de spălat haine sau vase sunt făcute să funcționeze cu o presiune medie, iar expunerea lor la o presiune mai mare, le poate afecta modul de operare, și în timp poate duce la reducerea duratei de funcționare.

Cum putem micșora presiunea apei?

Pentru a micșora presiunea apei din țevi, instalarea unui reductor poate reprezenta una dintre cele mai avantajoase soluții. Acesta este instalat pe linia principală de intrare a apei și controlează presiunea apei facand-o optimă pentru o buna funcționare a sistemului sanitar din locuința dumneavoastră. Reductoarele pot varia ca forma și specificații, iar prețurile lor reprezintă un cost mic care va asigura un nivel sigur al presiunii pentru o perioada lungă de timp.
Dacă stați la casa și doriți să vă luați definitiv gândul de la problemele cauzate de o presiune prea mare a apei, instalarea unui hidrofor este soluția potrivită, deoarece acesta reglează și asigură o presiune constantă. El poate fi instalat și la adâncimi mai mari de 8 metri, de unde poate aspira apa în mod automat, fără a fi nevoie de încărcarea manuală a coloanei. 

Deși este electric, consumul de energie al acestuia este scăzut și nu reprezintă un impediment în achiziționarea lui, deoarece are un număr mic de porniri și opriri.
Atunci când doriți ca debitul de apă să nu fie afectat, un regulator de presiune este dispozitivul perfect pentru a reduce presiunea apei. Acest dispozitiv funcționează ca o supapă și este extrem de ușor de instalat, fără a implica prea multe costuri. Astfel, iregularitățile presiunii apei vor dispărea într-un timp foarte scurt și instalațiile vor putea funcționa conform așteptărilor.

Concluzii

Presiunea apei, deși este un aspect neglijat de cele mai multe ori, poate duce la nenumărate probleme în desfășurarea activităților de zi cu zi. O presiune neregulată prezintă riscul de a produce defecțiuni ale instalațiilor sanitare, dar și ale aparatelor electrocasnice. 

Mai mult, aceasta poate cauza diferite tulburări de sănătate pentru membrii familiei dumneavoastră odată ce umezeala cauzată de scurgeri ajunge în pereții casei. Este important să identificați posibilele defecțiuni cauzate de o presiune prea mica sau prea mare, într-un timp cât mai scurt, pentru a preveni unele daune fizice și materiale semnificative.
Soluțiile propuse sunt cât se poate de accesibile și prezintă siguranță pentru o perioada îndelungată de timp. Puteți să găsit modalitatea potrivită de rezolvare a problemelor, în funcție de tipul de locuință, de zona în care vă aflați sau de gravitatea defecțiunii întâlnite. 

Astfel, vă puteți bucura de confortul casei dumneavoastră, fără a mai întâmpina neplăceri în activitățile de zi cu zi și fără a mai investi ulterior în alte reparații.


Ultimele articole adaugate
Shopping Basket
X X
0