Tipuri de seminee – Sfaturi pentru curatare semineu si intretinere

curatare semineu

Semineul este una dintre cele practice si estetice modalitati de a incalzi o incapere. Masurile periodice de curatare semineu si modul in care il intretii joaca un rol esential atat pentru siguranta casei tale, cat si pentru eficienta energetica. Discutam in cele ce urmeaza despre diversele tipuri de seminee si despre recomandarile de intretinere & curatare semineu de care ar trebui sa tii cont.

Ce este un semineu?

Inca din cele mai vechi timpuri, semineul a fost una dintre cele mai practice si mai estetice modalitati de incalzire a unei incaperi. Acesta poate ajuta la crearea unei ambiante deosebite si ofera totodata o nota de eleganta locuintei tale. Indiferent de tipul de combustibil folosit sau de modalitatea de functionare, un semineu reuseste sa-si farmece audienta si ofera constant o stare de bine.

Semineul este folosit adesea pentru a incalzi o singura camera si de cele mai multe ori ocupa un loc de cinste in living. Insa in functie de puterea acestuia, poate ajuta la raspandirea caldurii pe o suprafata mai mare a locuintei. In acest sens, masurile de intretinere si curatare semineu joaca un rol important. 

Fie ca alegi sa profiti mai mult de partea estetica a acestuia sau de cea practica, va deveni un obiect foarte indragit si iti va cuceri oaspetii inca de la prima vedere.

Tipuri de seminee

Multitudinea de modele de seminee aparute pe piata a facut ca fiecare locuinta sa poate avea parte de un design unic, fie ca vorbim de cele in stil rustic, fie ca ne referim la stilul modern. Aspectul deosebit pe care un semineu il are il face sa devina atractia principala a camerei si sa ofere o senzatie deosebita de confort.

Din punct de vedere tehnic, semineele sunt de mai multe tipuri si pot fi clasificate in functie de sursa de caldura folosita pentru a incalzi camera sau intreaga locuinta. Iata principalele modele de seminee:

Semineu pe lemne

Acesta poate fi cu focar inchis sau deschis, in functie de efectul vizual dorit si de puterea de incalzire pe care ti-o doresti. Este cel mai intalnit in domeniu, intr- o gama vasta de modele de seminee si dimensiuni. Dezavantajul principal al acestui tip de semineu este faptul ca trebuie racordat la un cos de fum.

Principiul de functionare nu difera foarte mult de cel al unei sobe, deoarece incalzirea se poate face tot prin radiatie termica, dar si prin convectie. Cele mai sigure seminee pe lemne sunt considerate a fi cele cu focar inchis, datorita faptului ca nu necesita o atentie constanta. Cele cu focar deschis sunt in schimb deosebite pentru efectul vizual pe care il ofera.

Semineu electric

Acesta a ajuns cu usurinta fruntas al listei de preferinte datorita sigurantei sporite si a functionarii foarte practice. Semineele electrice sunt foarte usor de montat si pot indeplini numeroase functii, deoarece beneficiaza de o tehnologie moderna si eficienta.

Din punct de vedere estetic, acesta este predispus cu un afisaj digital care se pliaza perfect in camerele in stil modernist sau futurist. Este dotat cu termostat si poate incalzi cu usurinta incaperea fara a prezenta posibilitatea aparitiei pierderilor de caldura.

Semineu tip centrala termica

Intalnit si sub denumirea de termosemineu, acesta are aspectul clasic de semineu pe lemne, dar poate functiona ca o centrala, fiind racordat la un sistem de radiatoare amplasate in intreaga locuinta.

Puterea de incalzire este considerabil mai mare si poate ajuta chiar si pentru alimentarea cu apa calda a locuintei. Sunt foarte intalnite in locuintele tip cabana si te ajuta sa faci economii substantiale. Functioneaza intocmai pe principiul unei centrale termice, iar singura diferenta este ca nu consuma la fel de multa energie.

Semineu ecologic

Denumit si biosemineu, acesta este cel mai modern concept de semineu, menit sa protejeze mediul inconjurator si sa impresioneze prin aspectul sau exceptional. Functionand pe baza de combustibil ecologic, si anume pe bio-etanol, acesta nu necesita un cos de fum, chiar daca incalzirea se realizeaza tot prin ardere.

Biosemineul este considerat a fi una dintre cele mai bune variante pentru apartament, deoarece este ergonomic si poate fi instalate oriunde, are un design aparte si, cel mai important, este foarte sigur.

Semineu pe gaz/ GPL

Semineul pe gaz/ GPL este cel mai automatizat tip de semineu, deoarece este predispus cu o telecomanda care iti ofera control asupra tuturor functiilor sale – de la alegerea temperaturii, pana la reglarea inaltimii flacarii.

Acest semineu nu are nevoie de un cos de fum, ci de o evacuare concentrica precum cea folosita pentru centralele termice de apartament. Arderea se va vedea in cel mai realist mod, intocmai precum in cazul unui semineu pe baza de lemne. Desi nu se bucura de o popularitate atat de mare precum cea a semineelor electrice, sunt printre cele mai eficiente surse de incalzire.

Cum ar trebui sa decurga procedura de curatare semineu?

Un aspect foarte important pentru a spori siguranta casei tale, este ca semineul sa fie curatat periodic. Un semineu plin de cenusa nu va mai avea acelasi efect vizual si, totodata, nu va mai putea oferi la fel de multa caldura. Depunerile de cenusa vor duce la scaderea eficientei si, in timp, vor aparea mai multe defectiuni care vor face ca semineul tau sa nu mai fie functional.

Totodata, chiar si semineele care nu produc cenusa trebuie curatate din cand in cand cu solutii speciale. In functie de fiecare material in parte, este nevoie de o atentie deosebita in alegerea modalitatii de curatare semineu. Printre cele mai recomandate procedee de curatare semineu sunt:

1. Indepartarea cenusii

Desi nu este un lucru care trebuie facut in exces, una dintre cele mai importante proceduri de curatare semineu este indepartarea periodica a cenusii pentru a nu se defecta sistemul de functionare al semineului. Metodele clasice sunt destul de practice, dar iti vor lua foarte mult timp si te vor pune in incurcatura privind curatenia. Pentru a evita crearea unui dezastru in interiorul locuintei, iti recomandam o serie de produse care iti vor usura considerabil sarcina de curatare semineu prin indepartarea cenusii:

Aspirator cu scuturare automata a filtrelor iPulse H-1635 Safe Plus | Starmix

Acest aspirator a fost special conceput pentru a curata eficient pana si cele mai mici sau mai fine particule de praf. Fiind echipat cu o serie de senzori care sa asigure scuturarea automata a filtrelor, aparatul este ideal pentru procesul de curatare semineu clasic cu focar inchis sau deschis. Electromagnetii care asigura curatarea automata te ajuta sa iti continui munca indiferent de cantitatea absorbita si se preteaza perfect la orice spatii, chiar si la cele mai inguste.

Tipuri de seminee – Sfaturi pentru curatare semineu si intretinere

Aspirator pentru reziduri de praf si lichide Tevac | Teinova – TEgras

Puterea foarte mare de absorbtie il face ideal pentru toate tipurile de tubulaturi, hote si alte echipamente din interiorul locuintei. Recipientul cu volum de 30 de litri este foarte practic pentru procedura de curatare semineu, dar nu si a hornului acestuia, deoarece acesta are nevoie de aparatura speciala. Cele trei tipuri de duze de care dispune il fac un ajutor de nadejde pentru orice suprafata.

Tipuri de seminee – Sfaturi pentru curatare semineu si intretinere

Perie din otel pentru horn/semineu Teinnova – TEcai

Aceasta este printre cele mai eficiente metode de curatare a hornurilor, deoarece peria este predispusa cu mai multe capete metalice care te pot ajuta chiar si atunci cand este vorba de un blocaj. Curatarea depunerilor din cadrul hornului este foarte importanta pentru siguranta locuintei tale si trebuie realizata de cel putin doua ori pe an.

Tipuri de seminee – Sfaturi pentru curatare semineu si intretinere

2. Curatarea funinginii de pe geamul semineului

Una dintre cele mai eficiente si non-toxice metode de curatare a geamului semineului este folosirea cenusii aflate in partea de jos a focarului. Cu ajutorul unei bucati de ziar sau hartie inmuiata in cenusa se freaca usor prin miscari circulare suprafata geamului pana cand se va inlatura complet stratul de funingine depus. La urma, se da un plus de stralucire cu ajutorul unei bucati curate de hartie si te poti bucura in continuare de farmecul semineului tau.

Pentru cei care doresc sa apeleze la solutii speciale, exista mai multe produse aparute in magazinele de specialitate care pot indeparta funinginea intr-un timp foarte scurt. Preferabil, foloseste o carpa din microfibra impreuna cu solutia aleasa pentru a nu exista posibilitatea de a lasa urme sau zgarieturi pe sticla.

3. Intretinerea anuala a semineului

Inainte de punerea in functiune a  semineului in anotimpul rece este esential sa faci o serie de verificari pentru a te asigura ca fiecare componenta este intacta si nu prezinta defectiuni. 

In cazul semineelor pe gaz sau al celor electrice, unde mentenanta este mult mai usor de realizat, este important sa se realizeze o verificare anuala a reglajului si a treptelor de caldura. Pentru cele pe gaz, persoanele avizate trebuie sa testeze si functionalitatea racordurilor de la instalatia de gaz.

Semineele pe lemn, spre exemplu, au nevoie de o vopsea speciala pentru elementele din otel si trebuie curatate cu atentie de funingine sau alte depuneri pentru a nu exista posibilitatea de a rugini. O atentie deosebita o necesita cosul de fum care trebuie verificat de catre o persoana specializata si lasat la aerisit periodic.

Speram ca aceste recomandari de intretinere si curatare semineu sa iti fie utile!

 

Ultimele articole adaugate
Shopping Basket
X X
0