Cum ar arata viata moderna fara implementarea unor sisteme de canalizare optime, functionale? Importanta lor pentru locuinte, gospodarii si industrii este de netagaduit. Intretinerea acestor instalatii si sisteme sta la baza societatii moderne si a unui grad de confort si civilizatie cu care ne-am obisnuit. Este esential sa intelegem rolul acestor sisteme de canalizare, si putem incepe de la clasificarea lor si modalitatile de intretinere.
Desi par a fi o inventie recenta a timpurilor moderne, sistemele de canalizare exista de fapt de mii de ani, ocupand in prezent un loc aparte atat in zonele urbane, cat si in zonele rurale. Si pe buna dreptate, daca ne gandim la toate beneficiile si intrebuintarile pe care le au aceste instalatii, recunoscute si adesea laudate pe scara larga.
Pentru a putea intelege mai bine despre ce este vorba, afla acum totul despre sistemele de canalizare, incepand de la importanta pe care o au in orice locuinta, pana la clasificarea acestora in functie de scop si localizare, precum si cateva detalii pretioase despre modalitatile in care pot fi intretinute corect, pentru a avea o durata de viata cat mai lunga in conditii optime.
Ce este un sistem de canalizare?
Un sistem de canalizare este o retea de conducte subterane care are rolul de a colecta apele reziduale si pe cele menajere dintr-o locuinta si de a le transporta catre o statie de epurare.
Un astfel de sistem joaca un rol fundamental in societatea moderna atunci cand vine vorba de miliardele de litri de apa uzata pe care lumea le produce zilnic si vine insotit de numeroase avantaje incontestabile. Imbunatatirea calitatii vietii, respectiv dezvoltarea nivelului de trai, conservarea mediului natural si economisirea si prelucrarea apelor sunt doar cateva exemple relevante in acest sens.
De ce avem nevoie de sisteme de canalizare?
La momentul actual, sistemele de canalizare sunt parte din viata noastra, fiind de-a dreptul esentiale pentru comunitati sanatoase si pentru un mediu sigur si protejat. Exista foarte multe motive pentru care avem nevoie de sisteme de canalizare, insa asigurarea confortului propriilor locuinte si eliminarea sau diminuarea poluarii in mod semnificativ raman cele mai importante dintre acestea.
Sisteme de canalizare in functie de scopul indeplinit
In momentul in care alegem sisteme de canalizare pentru un complex industrial sau pentru o casa privata, trebuie sa luam in considerare in primul rand scopul pe care trebuie sa il indeplineasca acesta. In acest sens, trebuie sa stii faptul ca sistemele de canalizare sunt clasificate in trei categorii in functie de scop, dupa cum urmeaza:
K1 – gospodarie
Aceste sisteme de canalizare au scopul de a elimina poluarea asociata cu activitatea umana, respective deseurile de uz casnic.
K2 – apa de ploaie
Aceste sisteme de canalizare au scopul de a indeparta cantitatile de apa acumulate la suprafata ca urmare a zapezii, ploilor sau inundatiilor.
K3 – industrial (productie)
Astfel de sisteme de canalizare au scopul de a colecta, transporta si curata fluidele care rezulta din complexele industriale, institutiile medicale si farmaceutice, fabricile de servicii alimentare etc.
Sisteme de canalizare in functie de localizare
Dupa criteriul localizarii, avem sisteme de canalizare care se impart in doua categorii: sisteme de canalizare interne (sunt instalate in interiorul unei cladiri si includ mai multe dispozitive, precum corpuri sanitare si chiuvete, elemente de conectare, puturi de inspectie etc.) si sisteme de canalizare externe (sunt instalate in exterior si includ o conducta, dar si un set de dispozitive de tratare a apelor uzate de pe strada).
Sisteme de canalizare locala
Pentru proprietarii de locuinte private care nu au in apropiere o retea de canalizare centrala la care sa se conecteze, exista doua tipuri principale de sisteme de canalizare pentru case pentru care pot opta, special concepute pentru a scurge apele uzate si pentru a asigura confort, dupa cum urmeaza:
Hazna
Poate una dintre cele mai avantajoase instalatii de canalizare locala din punct de vedere al echilibrului dintre eficienta si costuri, haznaua este intalnita in majoritatea locuintelor din mediul rural care nu sunt racordate la un sistem centralizat de canalizare, avand scopul de colectare si decantare a apelor uzate menajere care provin din gospodarii.
Fosa septica
Fosele septice sunt sisteme de canalizare individuale de evacuare si tratare a apelor menajere dintr-o locuinta sau din dependintele acesteia, care se intalnesc cu precadere in zonele rurale, acolo unde nu exista o retea centrala de canalizare. Este considerata o solutie moderna si ecologica care poate reduce la minimum eliminarea reziduurilor folosite zilnic intr-o gospodarie.
In ceea ce priveste modul de functionare a unei fose septice, intregul proces se desfasoara astfel: apa menajera produsa intr-o locuinta ajunge in rezervorul fosei septice prin intermediul conductelor, particulele mai grele fiind depozitate pe fundul rezervorului si descompuse in elemente de baza, in timp ce grasimile si uleiurile raman la suprafata.
De asemenea, amintim aici si cateva dintre principalele avantaje prin care se remarca fosa septica, dupa cum urmeaza: costuri reduse la achizitionare, montare si intretinere, rezistenta crescuta si impact redus asupra mediului inconjurator. Dar asta nu este tot. Faptul ca nu genereaza mirosuri urate, nu consuma energie electrica si nu ocupa spatiu, fiind montata sub pamant sunt alte cateva motive pentru care merita sa optezi pentru o fosa septica pentru locuinta ta.
Sisteme urbane de tratare a apelor uzate
Dupa cum bine stim deja cu totii, in zonele urbane si suburbane locuintele se afla la mica distanta una de alta, ceea ce inseamna automat mult mai multe ape uzate de tratat. Din acest motiv, un sistem de canalizare central care colecteaza apele menajere si le duce la o statie de tratare este absolut necesar. In acest fel, conductele din fiecare casa sau cladire se vor scurge catre o conducta de canalizare care trece, spre exemplu, pe mijlocul strazii.
Intretinerea sistemului de canalizare
Pentru a functiona optim si pentru a avea o durata de viata mai lunga, sistemele de canalizare, indiferent daca este vorba despre fose septice sau despre orice alt tip de instalatie, trebuie intretinute corespunzator. Bineinteles, acest lucru presupune automat utilizare unor produse si echipamente adecvate, special concepute pentru astfel de proceduri de mentananta. In acest sens, iti propunem cateva produse de inalta calitate pe care chiar te poti baza atunci cand vine vorba de intretinerea propriului sistem de canalizare, astfel incat sa te asiguri ca acesta functioneaza in parametri normali pentru o perioada indelungata.
Aparatul mobil desfundat canalizari HD30
Nimeni nu vrea sa se confrunte cu problema unei canalizari infundate, asta e cert. Cu toate acestea, astfel de scenarii se pot intampla adesea, motiv pentru care proprietarii trebuie sa stie din timp ce solutii au la indemana pentru a rezolva problema.
In acest sens, iti simplificam misiunea si iti propunem aparatul mobil pentru desfundarea canalizarilor HD30 produs de Rioned, o alta solutie completa si eficienta pentru desfundarea, decolmatarea si curatarea tevilor sau a canalelor de scurgere cu un diametru de pana la 200 mm.
Acest echipament mobil vine insotit de un set de accesorii de baza, precum doua duze, pistol de inalta presiune cu lance si furtun de absorbtie cu filtru, poate fi conectat direct la reteaua de apa si ofera performante peste asteptari, gratie motorului termic puternic care are capacitatea de a curata rapid si complet tuburile de scurgere din casa sau canalizarile blocate cu conducte industriale sau grasimi. Dar asta nu este tot. Aparatul HD 30 multifunctional poate servi si drept echipament de spalat cu presiune, ideal pentru curatarea mobilierului de exterior, a teraselor sau pavajelor, dar nu numai. Mai mult decat atat, alte cateva caracteristici prin care se remarca acest model sunt si eficacitatea si fiabilitatea, dar si mobilitatea pe care o ofera utilizatorilor, fiind foarte usor de folosit, manevrat si transportat, gratie celor doua roti si manerului cu care este prevazut.
Sarpe de desfundat tevi
Atunci cand te confrunti des cu blocaje la nivelul unor sisteme de canalizare si vrei sa rezolvi pe cont propriu problema, un sarpe de desfundat tevi se poate dovedi de asemenea un ajutor de nadejde, fiind special conceput pentru a debloca toalete, chiuvete, guri de scurgere infundate etc., totul cu un minim de efort.
Pe site-ul tubulaturi-canalizari.ro ai acces la o gama larga de serpi de desfundat tevi sau canalizari, disponibili atat in varianta manuala pentru eliminarea cu usurinta a blocajelor de mica amploare chiar si de catre cei fara experienta in domeniu, cat in varianta electrica, destinati strict uzului profesional, care pot remedia chiar si blocajele dure, situate la distanta mare de gura de acces.
Indiferent de scenariu, cert este ca acum, cu ajutorul produselor prezentate pe site-ul nostru tubulaturi-canalizari, curatarea, desfundarea si intretinerea sistemelor de canalizare, indiferent de tipul lor, nu a fost niciodata mai usoara.